Wandel

Achter de Dom

Midden in het historische Domkwartier staat de monumentale, gotische Domkerk. De kerk was ooit één met de Domtoren, maar werd daarvan gescheiden door de verwoestende storm van 1674. De Domtoren kun je beklimmen tot aan het carillon en de eeuwenoude klokken bovenin. Maar je kunt ook de diepte in bij DOMunder, waar je wordt meegenomen door de geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht, Nederland en Europa.

Ben je gefascineerd geraakt door de historie, wandel dan via de Kromme Nieuwegracht, de hofjes en de bijna duizend jaar oude Pieterskerk naar het Hieronymusplantsoen. Volg je vanaf het plantsoen de groene singel, dan kom je vanzelf uit bij het Geertebolwerk en dus weer in het Domkwartier. Maar keer je bij de singel om, dan kun je het monumentale Paushuize, het Academiegebouw en Museum de Speelklok bezoeken.

Terug op het Domplein is het wellicht tijd voor een hapje en een drankje. Aan het plein en in de straten eromheen, vind je verschillende restaurants, (eet)cafés en kroegen. Gaat de zon schijnen, dan zijn de terrassen in een mum van tijd gevuld.

Voor de Dom

Loop je onder de Domtoren door de Servetstraat , dan kom je bij de Oudegracht, Museum Speelklok, de Vismarkt, de Lijnmarkt en de Zadelstraat: de oudste bestrate winkelstraat van Utrecht.

In deze gezellige straten vind je boetiekjes met kleding, schoenen en tassen en zaakjes vol cadeaus, meubels, boeken en postzegels uit alle landen. Ook barst het er van de plekken om te eten en te drinken: van huiselijke eetcafés en Indiase specialiteiten tot banketbakkerij Theo Blom.

Vanaf Mariaplaats ben je alweer bijna bij de singel. Aan deze kant van het Domkwartier vind je niet alleen filmtheater Springhaver, maar ook het veertiende-eeuwse klooster waarin restaurant en hotel Karel V is gevestigd, een rij witte huisjes (de Mieropskameren) uit 1583 en het Broodhuis, een van de best bewaarde geheimen van monumentaal Utrecht.

Slapen in het Domkwartier

Valt de avond in het Domkwartier, dan worden de monumentale panden nog mooier door het magische lichtspel van de kunstroute Trajectum Lumen. De grachten glinsteren onder het licht van de lantaarns en de stad vult zich met locals die samenkomen in de restaurants en cafés. Blijf je een nachtje slapen, kijk dan voor je je ogen dichtdoet, nog even naar de top van de Domtoren. Misschien dansen de lichtjes nog.

Wij gebruiken cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden. Sluit deze banner om verder te gaan met het gebruik van deze website.