Robots Love Music in Museum Speelklok

Maar liefst 250 robots zijn er vanaf september te zien in Museum Speelklok. Niet zomaar robots, maar een bijzondere verzameling van de inmiddels overleden sterrenkundige en tv-presentator Chriet Titulaer.

In totaal telt de robotcollectie van Chriet Titulaer zo’n vierhonderd stuks. Na zijn overlijden in 2017 verdwenen de robots in dozen; de familie Titulaer wilde ze niet weggooien, maar wist ook niet wat dan wél te doen met de robots. Dochter Karen Titulaer hoorde dat Museum Speelklok bezig was met de tentoonstelling Robots Love Music, en pleegde een telefoontje. Vanaf 21 september zijn 250 robots uit de verzameling van Chriet te zien in het museum. Karen weet zeker dat hij dat heel mooi had gevonden: “Als hij dit eens zou zien… zijn ogen zouden ervan gaan twinkelen.”

Ebelin Boswinkel, hoofd presentatie en educatie van Museum Speelklok, ziet de komst van de dozen vol robots als een ‘nuttige toevoeging’ aan de collectie van de tentoonstelling. „Chriet kon als geen ander op een laagdrempelige manier over wetenschap vertellen. En dat is precies wat wij hier doen”, vertelt ze. „De hoofdvraag die we stellen in deze tentoonstelling is of een robot jou als persoon kan raken. Het grappige is dat iedereen een beeld in z’n hoofd heeft van hoe robots eruit zien. Hier zie je dat er heel uiteenlopende robots zijn, veel meer dan je je kunt bedenken.”

Bang voor robots
De tentoonstelling wil de positieve kant van het bestaan van robots belichten. „Mensen zijn soms bang voor robots”, zegt Boswinkel. „Er bestaat angst dat ze bijvoorbeeld hun banen zullen overnemen. Maar robots brengen óók een hoop nuttige en leuke dingen, zoals muziek.”

En waar de robots van Titulaer geen muziek maken, doen de rest van de robots die de tentoonstelling sieren dat wél. Shimon bijvoorbeeld, een robot die lijkt op een webcam op een robotarm, kan zelf componeren. Ook reageert hij op publiek en kan hij met een andere muzikant meespelen. Boswinkel: „Als je je ogen dichtdoet lijkt het soms net of je in een concertzaal staat.”

De tentoonstelling Robots Love Music is van 21 september t/m 3 maart te zien in Museum Speelklok.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on email

Wij gebruiken cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden. Sluit deze banner om verder te gaan met het gebruik van deze website.